Військова прокуратура визначила попередню причину посадки бомбардувальника Ту-95 на покинутому аеродромі у Польщі

До помилки навігації призвело використання несправної штурманської лінійки НЛ-10.

Російські бомбардувальники були направлені до Білорусії для надання допомоги Олександру Лукашенку у вирішенні міграційної кризи. Вони мали здійснити круговий політ вздовж кордонів країни. Один із літаків в умовах поганої видимості відірвався від групи та пішов углиб території Польщі, інформує DroBro.

«Штурман ракетоносця Ту-95, розраховуючи поворотний пункт маршруту, невірно вважав дані штурманської лінійки та виконав розворот пізніше запланованого. Не зумівши відновити курс і витративши паливо, екіпаж здійснив посадку на найближчому аеродромі», – повідомила прес-служба ВКС Росії.

Штурманська лінійка НЛ-10 є адаптованою для вирішення навігаційних завдань логарифмічною лінійкою. Такими виробами весь Радянський Союз постачав Київський завод «Електронмаш». Через українські санкції проти Росії він відмовився постачати НЛ-10 Військово-космічним силам і лінійки довелося замовити в Китаї. Якість виробів виявилася дуже низькою – частини лінійки рухаються зі скрипом, візирку постійно заклинює, а символи стираються та стають нечитаними.

Остаточно переконавшись, що штурман заблукав, командир екіпажу ввів у сервісі Google Maps запит «найближчий військовий аеродром» і отримав координати радянського аеродрому Ключево. Тільки після посадки він зрозумів, що об’єкт знаходиться на території Польщі.

Під час посадки на покинуту смугу ракетоносець пошкоджень не отримав. Екіпаж розміщений у готелі міста Грифіно та чекає на документи для повернення додому.

Від admin