Росія знову почала перекидання військ та озброєння до кордону України. США та Європа стурбовані такою активністю

На західному фланзі РФ фіксують незвичайні переміщення російських військ та озброєння. Москва знову концентрує свої угруповання біля кордонів України. Про це йдеться в новій статті The Washington Post, яка посилається на анонімні інформовані джерела.

Військова активність РФ викликала занепокоєння не лише у влади України, а й у США, а також Європи. “Відновлення переміщень російських військ у цьому районі сталося на тлі того, як Кремль зайняв жорсткішу позицію щодо України”, – йдеться у статті. Так, там нагадали, що влада РФ посилила агресивну риторику щодо сусідньої країни, публічно висловлюючи сумніви у її суверенітеті.

Президент РФ Володимир Путін особисто погрозив, що поява в Україні військової інфраструктури НАТО є “червоною лінією” для Росії. Паралельно відбувається чергова ескалація війни на Донеччині. Конфлікт перейшов у нову стадію, коли 26 жовтня ЗСУ вперше застосували у бою бойові дрони турецького виробництва Bayraktar TB2 та розгромили російську гаубицю. Це викликало дуже гостру реакцію із боку Москви.

Все це відбувається на тлі різкого погіршення відносин Москви та НАТО. 18 жовтня Росія закрила своє представництво при Альянсі. Експерти вже називають те, що відбувається новою холодною війною. “Що збирається робити Росія зі своїми військами біля кордону України, невідомо. В останні дні в соцмережах з’явилося багато відео російських ешелонів з великою кількістю військової техніки, включаючи танки та ракетні комплекси, які перекидають на південь та захід РФ”, – йдеться у статті.

Експерти зазначають, що така активність не є навчаннями. Так, 41-а загальновійськова армія РФ, яка зазвичай базується в Новосибірську, не повернулася на місце дислокації після навчань “Захід – 2021” у Білорусі. Вона була перекинута до українського кордону. Там же появився і елітний підрозділ ЗС РФ – 1-а гвардійська армія РФ, база якої знаходиться під Москвою. За даними секретаря Ради безпеки України Олексія Данилова, на сьогодні РФ зосередила біля кордонів країни близько 80-90 тисяч військових. Це без урахування окупаційного контингенту Росії у Криму, що налічує десятки тисяч солдатів.

Така активність Росії може означати плани широкомасштабного вторгнення в Україну. Однак не виключено, що Москва таким чином залякує Київ, намагаючись домогтися від нього поступок та повернення до своєї орбіти впливу. Загроза великої війни, як ніколи реальна, вважають експерти. На це, на їхню думку, вказує загострення агресивної риторики Кремля щодо України, вони можуть готувати населення до нового вторгнення.

Від admin