Давно виготовлений для військових США український танк в “топовій” комплектації продали майже за 7 мільйонів доларів

Замовлений Пентагоном в 2018 році через Державну компанію (ДК) “Укрспецекспорт” основний бойовий танк (ОБТ) броньована машина (БМ) “Оплот” на днях був відправлений з державного підприємства (ДП) “Завод імені Малишева” до своїх нових господарів в Північну Америку передає DroBro.

За інформаціі інтернет-порталу Defense Express, бойову машину відвантажили з держпідприємства, що входить до складу державного концерну (ГК) “Укроборонпром”, 10 жовтня 2021 року. Варто додати, що виготовлений цей танк вже досить давно і за останній рік взяв участь в декількох показах військовим інших країн, був виставлений на Міжнародній виставці “Зброя та безпека – 2021” і навіть побував на військовому параді на честь 30-ї річниці Незалежності України .

танк Оплот

Відомо, що “американський” БМ “Оплот” виготовлений в сучасній комплектації і обійшовся американському бюджету в 7 мільйонів доларів. Це при тому, що експортна ціна танка “Оплот-Т” для Таїланду склала “всього” $ 4,9 млн за одиницю, а версія танка, яку в цьому році виготовили на замовлення ДК “Укрспецекспорт” для участі в офіційних заходах, озвучена на рівні “мізерних” $ 3 млн.

До речі, США вже не в перший раз замовляють сучасні зразки військової техніки в Україні (як радянські, що залишилися після розпаду СРСР, так і розроблені вже за часів незалежності). Відомо, що американські військові раніше закуповували танки “Т-80УД”, винищувачі “Су-27”, а також радіолокаційні станції (РЛС) “36Д6”. Від себе додамо пояснення, що Пентагон аж ніяк не збирається оснащувати американську армію усіма цими зразками. А ось як “наочний посібник” або навіть “мішені” для військових США вони підходять як не можна краще. Крім того, маючи в своєму розпорядженні новітні зразки східноєвропейського оборонпрому, американці легко можуть аналізувати і прорахувати вектори його розвитку в майбутньому.

Від admin