У Карпатах відбудеться фестиваль «Майстерка бойківської кухні»

Вже цієї неділі, 26 вересня, «Асоціація гірських провідників «Ровінь» запрошує скуштувати автентичну бойківську кухню та спробувати свої сили у приготуванні страв

На дні «Карпатського моря» – на хуторі Ровінь села Довге – вже вдруге відбудеться фестиваль «Майстерка бойківської кухні». Партнер проєкту – Східницька селищна рада.

Про це повідомляє DroBro з посиланням на FB сторінку Автентична Бойківська Кухня / Kuchnia Bojkowska.

«Те, що нас вирізняє є нашою цінністю, – зазначає керівниця управління туризму та курортів облдержадміністрації Наталя Табака. – Бойківський колорит – особливість Львівщини, якою потрібно гордитися. Славнозвісні «Бойківські Фестини» на Турківщині раз на п’ять років збирають туристів з усього світу.

У нашому регіоні є також багато дерев’яних бойківських церков. Одна з них належить до переліку світової спадщини ЮНЕСКО. Це храм Собору Пресвятої Богородиці у Маткові. В селі Урич на Сколівщині діє культурний-громадський центр «Хата у Глубокім». Він розташований у відреставрованій автентичній дерев’яній бойківській садибі. Там можна оглянути сучасну етнографічну виставку. Фестиваль «Майстерка бойківської кухні» є гарним доповненням етнічного туризму у нашій області».

Серед страв, які учасники фестивалю матимуть змогу приготувати та скуштувати, будуть традиційні книші, ощипки, грибна юшка, колочений горох, мачанка та чорні пироги. А ще на гостей чекають лекція дослідниці бойківської кухні Любов Кузик, презентація книжки «Бойківська кухня», ігри та розваги.

Бойки – одна з найчисельніших та найбільш самобутніх етнографічних груп. Коріння бойків загубилося в сивій давнині, а умови їх життя у високогір’ї Карпат витворили неповторну культуру, яка нині є загальнонаціональним надбанням.

«На наших теренах етнічна група українців – бойки – населяє територію Сколівських Бескидів. До нині вони зберегли дуже багату матеріальну та нематеріальну культуру. Особливе місце належить традиційній бойківській кухні. У перспективі вона може стати основою для промоції і туристичного розвитку регіону», – говорить керівниця фестивалю «Майстерка бойківської кухні» Любов Горбацьо.

Проєкт «Майстерка бойківської кухні» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, державного агентства розвитку туризму.

Початок фестивалю о 12.00. Участь у майстер-класах – безкоштовна.

Організатори фестивалю забезпечують трансфер для журналістів.

Акредитація за телефоном +380 (67) 609 36 40 (до 18.00 24 вересня)

admin

У Дрогобичі затримали чоловіка, який підозрюється у вбивстві дружини.

17 листопада в квартирі на вул. Грушевського поліцейські виявили тіло 39-річної жінки з ознаками насильницької…

3 години

У Тернополі з-під завалів дістали тіла жінки і двох дітей, всього – 31 загиблий

До 31 збільшилася кількість загиблих внаслідок російського удару по Тернополю 19 листопада: рятувальники знайшли ще…

5 години

У Дрогобичі проїде масовий автопробіг – присвячений пам’яті полеглих воїнів-десантників

Захід відбудеться завтра, 22 листопада – його організовують ветеранські організації за ініціативи десантника 80-ї ОДШБ…

6 години

Виконуючи бойове завдання загинув Василь Тиць з Дрогобича

Чергова скорботна новина прилетіла до нашої громади з фронту – підтвердилась загибель ще одного захисника…

6 години

Кремль вперше відреагував на мирний план Трампа – Пєсков зробив невиразну заяву

Глава Білого дому передав Києву проект США щодо припинення війни в Україні, однак у Москві…

7 години

В боях за Україну загинув Микола Яворський з Дрогобича

Під час захисту України від ворога загинув дрогобичанин Микола Яворський. Воїн захищав Україну у складі…

8 години